„Съюзените Таксиметрови Професионалисти“ и „Има Такъв Народ“ потърсиха решения на проблемите в бранша

„Съюзените Таксиметрови Професионалисти“ и „Има Такъв Народ“ потърсиха решения на проблемите в бранша

В понеделник представители на „Има Такъв Народ“ се срещнаха с браншови организации в лицето на Стойо Стоев, Кирил Ризов (Съюз Такси) от „Съюзените Таксиметрови Професионалисти“, както и Стефан Абаджиев (енергиен експерт, Българска браншова камара „Умни мрежи”).

От страна на ИТН, на срещата присъстваха председателят на парламентарната група – Тошко Йорданов, депутатът и кандидат за кмет на София – Ивайло Вълчев, Пламен Данаилов (финансов експерт, водач на листата за общински съветници на Столична община), депутатът и експерт по социални дейности – Цветан Предов, както и други сътрудници от екипа на ИТН.

Срещата премина конструктивно в дух на взаимно уважение и разбирателство, като бяха очертани пътища за съвместна дейност и сътрудничество при законови промени в различни насоки, които да подобрят икономическата и стопанска ефективност на отраслите.

В разговора бяха засегнати борбата с нерагламентираните превози, някои нови неработещи, и дори безумни, решения на правителството за таксиметровия бранш и пр. Като беше потърсена и възможна подкрепа за по-ефективни и прецизни предложения за нови законови текстове (или изцяло нов закон), изработени от експерти в бранша, които познават нещата в детайл.

Организациите алармираха и за очакваните в близко бъдеще скокове на цените на електроенергията и горивата, и скритите в това рискове за градския транспорт в общините в страната, и въобще за всички превози в държавата.

В този контекст се наблегна и на световните тенденции за навлизането на електрически автомобили в Европа и как те могат да станат наистина икономически ефективни.

Тук акцент бяха бъдещето на „малката зелена енергия“ и енергийните общности (най-вече в населените места), при които една сграда (с фотоволтаици на покрива) произвежда ток и дава на съседните, които нямат, а също така позволява да се зареждат електромобили на съответните паркоместа. Като за ефективността на всичко това се използват възможностите за внедряване на „умни системи“ за електроразпределение.

В края на срещата, експертите благодариха, че винаги са намирали подкрепа от Има Такъв Народ, които са сред малкото политици, мислещи в дългосрочен план, вземащи присърце проблемите на браншовите организации и дребните бизнеси, и търсещи работещи решения за ефективни промени.

Сподели: